صفحه شخصی سیامک الهی فر   
 
نام و نام خانوادگی: سیامک الهی فر
استان: تهران - شهرستان: تهران
تاریخ عضویت:  1392/11/28
 روزنوشت ها    
 

 چرا ساختمانهای آسیب دیده از زلزله را نمی توان با نشریه 360 بررسی و بهسازی نمود؟ بخش عمران

9

چرا ساختمانهای آسیب دیده از زلزله را نمی توان با نشریه 360 ( دﺳﺘﻮراﻟﻌﻤﻞ ﺑﻬﺴﺎزی ﻟﺮزه ﻫﺎی ﻣﻮﺟﻮد ﺳﺎﺧﺘﻤﺎن) بررسی و بهسازی نمود؟

برای پاسخ به این سئوال در بدو امر باید به تفاوت میان یک ساختمان زلزله دیده و یک ساختمان زلزله ندیده توجه نمود.

هنگامی که یک سازه تحت نیرو قرار می گیرد در ابتدا رفتاری خطی دارد، به این معنی که رابطه بین برش پایه و جابجایی بام خطی است و در نتیجه باربرداری از سازه، تغییر شکل بوجود آمده کم شده و نهایتاً مقدار آن صفر می شود.

هنگامیکه یک ساختمان در معرض زلزله قرار می گیرد، اگر زلزله خفیف باشد، سازه در محدود خطی باقی می ماند. ولی وقتی که ساختمان معمولی تحت زلزله شدید قرار می گیرد وارد حوزه غیرخطی می شود و دارای تغییر شکل های پلاستیک یا ماندگار می گردد. هنگامیکه صحبت از آسیب و خرابی می گردد منظور تشکیل مفاصل پلاستیک است و هر جا از شکل پذیری و مفاصل پلاستیک صحبت می شود به نوعی بحث خرابی مطرح می باشد. به عبارت بهتر "آسیب یعنی تشکیل مفاصل پلاستیک".
نکته مهم اینکه رفتار خطی اصلاً به سازه آسیب وارد نمی سازد.

بنابراین ساختمان آسیب دیده وارد حوزه غیرخطی و پلاستیک شده و دارای تغییرشکلهای ماندگار و همچنین تنشهای پسماند می باشد که در نشریه 360 و FEMA لحاظ نشده است.

لذا در هنگام زلزله سازه وارد حوزه پلاستیک شده و تغییرشکلهای پسماند و ماندگار در اعضا بوجود می آید. این درحالی است که ضوابط نشریه 360 برای سازه هایی است که زلزله را تجربه نکرده و و دارای تغییر شکلهای ماندگار و پلاستیک نمی باشند. به همین دلیل نمی توان از نشریه 360 جهت سازه های آسیب دیده از زلزله استفاده نمود.

یکشنبه 1 تیر 1393 ساعت 10:47  
 نظرات    
 
حامد خانجانی 21:47 یکشنبه 1 تیر 1393
0
 حامد خانجانی

میثم تقی‌زاده 23:55 یکشنبه 1 تیر 1393
0
 میثم تقی‌زاده
جالب بود ممنون
حامد خانجانی 06:03 چهارشنبه 4 تیر 1393
2
 حامد خانجانی
باسلام و احترام
عنوان می شود که هزینه تعمیر و تقویت (بهسازی) در صورتی توجیه اقتصادی دارد که 30 - 40 % هزینه تخریب و نوسازی را شامل شود.
همچنین بحث طراحی سازها در حوزه های عملکرد : استفاده بی وقفه، ایمنی جانی و آستانه فروریزش یک بحث اقتصادی است. به این مفهوم که یک سازه چقدر اهمیت دارد تا برای آن هزینه ای شود که در هنگام زلزله در محدوده خطی باقی بماند (استفاده بی وقفه) و یا وارد محدوده پلاستیک شود (ایمنی جانی) و یا دچار گسیختگی شود(آستانه فرو ریزش).
حال این سوال مطرح می شود که پس از زلزله، سازه ای که برای ایمنی جانی طراحی شده بوده و حال مقاطع آن تشکیل مفاصل پلاستیک داده اند، آیا هزینه تعمیر و تقویت (بهسازی) آن بیش از 30-40 % هزینه تخریب و نوسازی نخواهد شد؟!
آیا اصلا در کشورهای توسعه یاقته چنین آئین نامه ای (بهسازی پس از تشکیل مفاصل پلاستیک) وجود دارد؟