معرفی کتاب "همراه ناظر ساختمان"
مولفان: سیامک الهیفر - حامد خانجانی
مقدمه کتاب: مهندس محسن بهرام غفاری
موضوعات در برگیرنده: مجموعه نکات فنی، حقوقی و ایمنی در کنترل (بازرسی، نظارت) و اجرای ساختمان
ویژه: رشته های عمران، معماری، مکانیک و برق
تعداد صفحات: 320 صفحه
انتشارات: نشر نوآور، ناشر تخصصی کتب نظام مهندسی و عمران
نوبت چاپ: اول، اردیبهشت 1395
قیمت: نوزده هزار تومان (19000 تومان)
انگیزه شکل گیری کتاب: کتاب حاضر که در مدت یک و نیم سال و با بهرهگیری از تجربیات حدوداً پانزده ساله نگارندگان تهیه شده است، با هدف و انگیزه آگاهی بخشی و آشنایی هر چه بیشتر همکاران محترم ناظر و البته مهندسان مجری ساختمان و بالاخص جوانانی که بعد از فراغت از تحصیلات دانشگاهی به این عرصه ورود پیدا میکنند شکل گرفت تا ایشان را در ارائه هر چه بهتر خدمات مهندسی نظارت یاری رسانده و همراهی نماید.
توضیحاتی در خصوص فصل های اصلی کتاب:
فصل اول / اخلاق مهندسی: در این فصل ضمن گرداوری تعاریف مختلف در خصوص اخلاق به معانی مسئولیت پرداخته شده است.
فصل دوم / سازمانها و عوامل اجرایی- کارگاهی مسئول در ساخت و ساز شهری: در این فصل ابتدا به نقش مستقیم وزارت راه و شهرسازی، سازمان نظام مهندسی ساختمان، وزارت کشور، سازمان شهرداریها، شورای شهر، شهرداری، وزارت کار، سازمان آموزش فنی و حرفهای، معاونت امور عمرانی استانداری، وزارت صنایع و سازمان ملّی استاندارد پرداخته و سپس نقش عوامل اجرایی در ساختوساز شهری نظیر صاحب کار، طراح، ناظر، مجری و سازنده و شرح وظایف هریک به طور کامل تشریح شده است.
فصل سوم / بررسی چالشهای حرفه نظارت و ناظران در ساخت و سازهای شهری (با تاکید بر شهر تهران): در این فصل نقش و جایگاه ناظران در نظام ساختوساز شهری، چالشهای پیش روی این حرفه جهت آگاهی بخشی عمومی و اِعمال اصلاحات توسط مسئولین، شناسایی و بررسی شده است.
فصل چهارم / گزارش و گزارشنویسی: در این فصل که بنیادی ترین فصل کتاب محسوب می گردد، ضمن ارائه اصطلاحات شهرسازی مورد نیاز ناظران، نکات کلیدی در تهیه گزارشات مرحله ای تحت شرایط مختلف به همراه نمونه نامه ها، ابلاغیه ها و فرمهای مورد نیاز در نظارت ساختمان ارائه شده است.
فصل پنجم / چکلیستهای نظارت بر اجرای ساختمان: به عنوان یکی از کلیدی ترین فصول کتاب محسوب می گردد. چکلیستهای این فصل بهگونهای طراحی شده، که علاوه براینکه ابزاری مناسب برای ناظران و بازرسان به جهت کنترل مراحل مختلف اجرایی محسوب میگردد، میتواند به عنوان نقشه راه، مراحل مختلف و ترتیب عملیات ساختمانی را برای مجریان و سرپرستان کارگاه مشخص نماید. در این فصل 16 مورد از چک لیست های مربوط به عملیاتهای معمول در احداث ساختمان با در نظر گرفتن جزئیات مربوطه ارائه شده است.
فصل ششم / مستندسازی پروژه و تهیه گزارش با استناد به مفاد قانونی (بهصورت مصور): در این فصل ضمن پیشنهاد فرمت و طبقه بندی مشخصی از سرفصلهای یک گزارش به منظور مستندسازی پروژه ها؛ اشکالات رایج و مرسوم در ساخت و سازهای شهری در چهار بخش الف) وضعیت عمومی، مقررات ایمنی و بهداشتی؛ ب) سفتکاری و نازککاری؛ ج) ساختمانهای بتن مسلح؛ د) ساختمانهای فولادی با استناد کامل به مفاد قانونی به صورت مصور ارائه شده است.
فصل هفتم / آشنایی با مراجع قضایی و انتظامی و مروری بر قوانین حقوقی مهم برای ناظران: در این فصل در خصوص آشنایی با مراجع قضایی کشور و حدود مسئولیتهای آنها و شکایات کیفری و حقوقی و مراحل طرح شکایت و نکات مهم در خصوص تهیه اظهارنامه قضایی و تامین دلیل و مفاد قانونی که لازم است ناظران ساختمان از آنها اطلاع داشته و در گزارش نویسی و امور حرفه ای از آنها استفاده نمایند مطالب مهمی ارائه شده است.
فصل هشتم / بیمه و مالیات: در این فصل انواع بیمههای مرتبط با نظارت ساختمان و پوششها و کلوزهای مهم آنها و توصیه های مربوطه ارائه شده است. همچنین در ادامه به نکات کلیدی و مسئولیتهای مالیاتی ناظران و جرائم مالیاتی اشاره شده است.
امید است این کتاب مورد استفاده کلیه اساتید، مدیران اجرایی، ناظران ساختمان، دانشجویان و فارغ التحصیلان رشته های مهندسی عمران، معماری، مکانیک و برق، کارفرمایان، کارشناسان، مشاوران، پیمانکاران و علاقمندان به صنعت ساختمان قرار گیرد.
موفق باشید
سیامک الهی فر